Sunday, December 28, 2014

Kohev kohupiimakook rummirosina vahuga

Aastavahetus on lähenemas ning ilmselt ei liigu enamusel mõtted enam seaprae ja piparkookide lainel, vaid isu on millegi luksusliku, piduliku ja uue järel. Selle juustukooki meenutava koogi teeb eriliseks soolamandline põhi, kohev ja kerge sidrunine sisu ning rummist purjakil rosinavaht. Koheva juustukoogilaadse kohupiimakoogi valmistamiseks vahusta munavalged kindlasti tugevaks vahuks ja sega siis ettevaatlikult täidise sisse. Ilma pikema jututa asun kohe retsepti kallale. 





Põhi:

75 g külma võid
100 g soolatud mandleid
125 ml nisujahu
1 dl suhkrut
1 munakollane

Purusta mandlid ning näpi koos jahu, suhkru ja külma või tükikestega puruks. Lisa munakollane, sõtku läbi ja tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Kuna tainas on kleepuv, siis puista sellele pool peotäit jahu ning vajuta jahuste kätega tainas vormi põhja ja natuke ka äärtele. Tõsta sügavkülma.


Täidis:

400 g vaniljemaitselist kohupiima
200 g Kreeka jogurtit
1 dl suhkrut
1 sl jahu
1 sidruni riivitud koor + 1 sl sidrunimahla
3 muna + põhja valmistamisest üle jäänud munavalge

Võta kaks kaussi. Eralda munakollased valgetest. Lisa munakollaste kaussi kohupiim, jogurt, jahu, suhkur, sidrunikoor ja –mahl. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Mikserda samade visplitega läbi ka teise kausi sisu. Vala juurde munavalge vaht ning sega ettevaaltlikult läbi. Taina sisse võib jääda vahutükikesi. Vala täidis põhjale ning küpseta 165 kraadi juures 1 tund. Jäta avatud uksega ahju tunniks ajaks jahtuma. Lase koogil täielikult jahtuda ning tõsta siis külma kuni serveerimiseni. 

Rummirosina vaht:
200 ml vahukoort
125 g rosinaid
100 ml rummi

Vala rumm rosinatele ja jäta seisma mõneks tunniks (võid juba eelmisel päeval rosinad likku panna). Püreesta saumiksriga, nii et tulemus oleks veidi tükiline. Vahusta koor ning sega juurde rosinapüree. Määri kreemi koogi äärtele. Koogi peale tõsta vahutupsukesed, mille keskele võid panna põhja valmistamisest üle jäänud mandleid või rosinaid.

*Kasuta 20 cm läbimõõduga vormi, suurema vormi jaoks võta 1,5 kordne kogus aineid. Valmistamise aeg  15 minutit + 60 minutit ahjus + soovitavalt 12 tundi külmas.

*Retsept ilmus ajakirja Mari aprillinubris ning on ka retseptikogumikus Aasta Köögis 2. 

No comments:

09 10